Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2007

October: Breast Cancer Awareness Month
Ο καρκίνος του μαστού είναι μιά μάστιγα γιά το δυτικό κόσμο. Είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες και προσβάλλει κάθε χρόνο πολλά εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη. Στην Ελλάδα εμφανίζονται περίπου 3500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού το χρόνο. Η ιατρική επιστήμη μπορεί να έχει κάνει μεγάλα άλματα σήμερα γιατρεύοντας κάποιες μορφές καρκίνου, όμως ο καρκίνος του μαστού συνεχίζει το δολοφονικό του έργο σχεδόν αδιαφορώντας γιά την πρόοδο. Βέβαια υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρόποι να περιορισθεί η μάστιγα, όχι όμως και να λυθεί το πρόβλημα αφού την αιτία του την αγνοούμε.

Τρόποι βασισμένοι στην πρόοδο των διαγνωστικών μεθόδων, της μαστογραφίας, της κυτταρολογίας και της γενετικής, σε συνδυασμό με την προληπτική εξέταση των μαστών από έμπειρο ειδικό γιατρό. Ξέρουμε καλά σήμερα ότι αν ένας καρκίνος του μαστού βρεθεί σε μιά προληπτική μαστογραφία πριν γίνει επιθετικός (διηθητικός) και μάλιστα πριν καν γίνει ψηλαφητός και αφαιρεθεί χειρουργικά (στάδιο in situ) τότε γιατρεύεται οριστικά. Αν εξαιρέσουμε τις εξαρχής πολύ επιθετικές μορφές καρκίνου, για τις οποίες ούτως ή άλλως δεν μπορεί η ιατρική να προσφέρει και πολλά, θα ήταν δυνατόν, σε έναν τέλειο κόσμο, να ελαττώσουμε τους θανάτους από καρκίνο του μαστού, αφοπλίζοντάς τον, σημαδεύοντας το τέρας κατευθείαν στην καρδιά, με ένα βέλος που να γράφει στην αιχμή του: ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ. Ενα βέλος που ο καρκίνος το τρέμει. Ομως δεν ζούμε στον τέλειο κόσμο. Εχουμε πολλά προβλήματα να επιλύσουμε.

Ενα μέρος του πλανήτη πεινάει, ακόμα και στις πολιτισμένες χώρες. Κι έτσι φαίνεται ότι παρά το ότι οι τεχνικές δυνατότητες υπάρχουν, απέχουμε ακόμα πολύ από ένα τέτοιο στόχο.Ο γιατρός που ασχολείται με το μαστό δέχεται καταιγισμό ερωτήσεων από τις ασθενείς του και πολλές φορές δεν έχει το χρόνο να τις απαντήσει όλες. Εξ άλλου ερωτήματα προκύπτουν συνέχεια, ακόμα και αμέσως μετά την επίσκεψη στο γιατρό.Και μάλιστα οι γυναίκες ρωτούν τα ίδια πράγματα είτε κατάγονται από την Αθήνα, τη Δράμα και το Ριζοβούνι, είτε από το Λονδίνο, το Σεράγεβο και την Τσετσενία.

Πολλές φορές μάλιστα, οι ίδιες γυναίκες κάνουν σχεδόν τις ίδιες ερωτήσεις σε κάθε ραντεβού με το γιατρό τους, γιατί την ώρα αυτή δεν μπορούν να συγκεντρωθούν και να καταλάβουν την απάντηση. Γιατί νιώθουν ότι δεν είναι δυνατόν να εκθέσουν στο συνήθως περιορισμένο χρόνο ενός ιατρικού ραντεβού όλα όσα τριβελίζουν τη σκέψη τους μέρα και νύχτα, από τη στιγμή που τους προέκυψε κάποιο πρόβλημα στο στήθος.Ετσι σκέφτηκα να μαζέψω τις πιό συνηθισμένες ερωτήσεις και να τις απαντήσω σε ένα βιβλίο κατανοητό, χωρίς πολλές ιατρικές ορολογίες. Ομως ένα τέτοιο βιβλίο, αιωρείται ανάμεσα στην επιστημονική σοβαρότητα και την υπεραπλούστευση, κινδυνεύοντας να γίνει γελοίο αν γείρει προς τη δεύτερη ή ακατανόητο αν γείρει προς την πρώτη.

Με τις ιδέες αυτές καρφωμένες συνέχεια στο σκέψη μου, προσπάθησα να γράψω όλα τα κείμενα και αφήνω τους αναγνώστες να κρίνουν κατά πόσο πέτυχα. Πιστεύω πως ένα τέτοιο βιβλίο έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία και δεν γράφεται γιά κερδοσκοπικούς λόγους.Καλή ανάγνωση κι αν έχετε περισσότερες απορίες μην ντραπείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Γιάννης Π. Φύσσας - Δεκέμβριος 2004

3 σχόλια:

Εφιάλτης είπε...

Και όμως παραμένει ένας ιος πολύ δυνατός και πιστεύω πως δύσκολα θα βρεθεί το αντιδοτό του, δε θέλω να φανώ απαισιόδοξος.

KitsosMitsos είπε...

Μπράβο για το αφιέρωμα.

Lampirella είπε...

Κακά τα ψέμματα ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ίωση αλλά μπορεί να καταπολεμηθεί αν υπάρχει σωστή και πρόωρη ενημέρωση.