Τρίτη, 7 Αυγούστου 2007

Η ιστορία του προφυλακτικού

Το προφυλακτικό δεν είναι μια σύγχρονη καινοτομία . Η ιστορία του προφυλακτικού μπορεί να εντοπισθεί αρκετές χιλιετίες πίσω, στους χρόνους της Αρχαίας Αιγύπτου, όταν χρησιμοποιήθηκε για προφύλαξη εναντίων νόσων και λοιμώξεων, ακριβώς όπως και σήμερα.

1220 B.C.
Η πρώτη χρήση προφυλακτικών εντοπίζεται πίσω στην αρχαία Αίγυπτο και από τότε το προφυλακτικό προστατεύει τον άνθρωπο από ασθένειες και μολύνσεις.

100-200 A.D.
Οι πιο παλιές ενδείξεις της χρήσης προφυλακτικών στην Ευρώπη είναι από εικόνες ζωγραφικής σπηλαίων στο Combarelles στη Γαλλία.

1500
Στα 1500 ο Gabrielle Fallopius προώθησε τη χρήση θηκών από λινάρι για προστασία από τη σύφιλη. Άλλα δημοφιλή υλικά κατά τη διάρκεια των ετών περιελάμβαναν την ταρταρούγα και το δέρμα, που προτιμώνται από τους αρχαίους Ιάπωνες, λαδόχαρτο, κύστες ψαριών και ζωικό έντερο.

1600
Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια για το πώς το προφυλακτικό πήρε το όνομά του. Μπορεί να προέρχεται από το Condus, το δοχείο στα λατινικά. Ή μπορεί να έχει πάρει το όνομά του από τον παθολόγο του Καρόλου ΙΙ της Αγγλίας, το Δρ Condom ή Quondam, ο οποίος έκανε για τον βασιλιά του, θήκες από ζωϊκό έντερο.

1700
Η σύνδεση με την Αγγλία μπορεί να εξηγήσει το όνομα που ο θρυλικός εραστής Casanova έδωσε στη θήκη του. Δεν ίππευε ποτέ χωρίς " anglaise redingote" (αγγλικό παλτό ιππασίας).

1843
Η επαναστατική διαδικασία βουλκανισμού του λάτεξ που εφευρέθηκε από την Goodyear και την Ηancock, κατέστησε δυνατή την μαζική παραγωγή περισσότερο αξιόπιστων και λιγότερο ακριβών προϊόντων συμπεριλαμβανομένων των προφυλακτικών. Ο βουλκανισμός είναι η μέθοδος ή η διαδικασία επεξεργασίας του ακατέργαστου λάτεξ με το θείο και η υποβολή του σε ισχυρή θερμότητα. Αυτή η διαδικασία μετατρέπει το λάτεξ σε ισχυρό ελαστικό υλικό.

1930
Η κατασκευή υγρού λάτεξ εκτοπίζει το λάστιχο κρέπ (crepe.) Ακόμα και σήμερα παραμένει η βάση για την κατασκευή του προφυλακτικού.

1990
Η νέα τεχνολογία έχει βελτιώσει σημαντικά το προφυλακτικό και έχει επιτρέψει την παραγωγή πολύ πιο εξελιγμένων μορφών του σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι το DUREX AVANTI που γίνεται από ένα μοναδικό υλικό πολυουρεθάνης, το DURON, το οποίο είναι δύο φορές πιό ισχυρό από το λάτεξ, επιτρέποντας την δημιουργία μίας λεπτότερης, πιό ευαίσθητης μεμβράνης.

Πηγή: Durex

4 σχόλια:

Haris είπε...

Πολύ ενδιαφέρον. Δεν το είχα υπόψη μου.

Εφιάλτης είπε...

Ωραίο το κείμενο Lampirella ενημερωτικό ξέρεις την ιστορία του :p (εφόσον το χρησιμοποιούμε πρέπει να ξέρουμε και την ιστορία του :D )

KitsosMitsos είπε...

Συνέχεια στα πετυχημένα αφιερώματα. Αναφορά στην εποχή, καθότι καλοκαίρι. Αναμένω με ανυπομονησία το επόμενο.
ΥΓ Ευχαριστώ για τις ευχές των διακοπών. Εύχομαι τα ίδια και καλύτερα και σε σένα

the_lone_deranger είπε...

2007
Η εταιρία μας Durex καθώς και όλες οι μεγάλες και πρωτοπόρες εταιρίες παραγωγής προφυλακτικών, έχουν ριχτεί στον αγώνα παρασκευής ανθεκτικότερων προφυλακτικών, ώστε να αντέχουν στα μέγιστα στάνταρ που θέτουν οι σεξουαλικές επιδόσεις του lone_deranger.
Παρόλο που μοιάζει χαμένο παιχνίδι, η εξέλιξη μας έχει δείξει πως τίποτα δεν είναι αδύνατο και δεσμευόμαστε κάποτε να δημιουργήσουμε το απόλυτο προφυλακτικό.